08 mars 2006

Vilken trafik får vi i framtiden?

Det är nu klart att rikstrafiken avbryter den pågående upphandlingen. Fyra rederier passerade kontrollpunkten i hösten och hade möjlighet att lämna anbud. Ingen gjorde det. Varför?

Rikstrafiken kommer att kartlägga "vad det är som gjort att man inte fått några rederier att bjuda på trafiken". Det blir sedan en omstart och ny upphandlingsomgång. Det finns fortfarande tid att genomföra detta, bland annat eftersom Destination Gotland valde att lösa ut det optionsår som gör att man förlängt nu gällande avtal fram till 2008-12-31. Så långt fram vet vi vilken trafik vi har.

Intressantare är att vi nu för första gången vet vilka som var intresserade av att lämna anbud på trafiken.

De tävlande är

Doeksen Transport bedriver trafik till och mellan de Frisiska öarna i Nederländerna. 5 fartyg av varierande storlek som går i dagtrafik. www.rederij-doeksen.nl.

Attica Enterprises är ett stort grekisk rederi www.attica-group.com med trafik i Östersjön, Nordsjön, Adriatiska havet (Grekland-Italien) och grekiska övärlden. 18 fartyg, de flesta snabbgående. Varumärken: www.bluestarferries.com, www.superfast.com och www.atticaroro.com. Mest känt i Sverige är SuperFast Ferry som testade trafik mellan Södertälje och Rostock. Superfast trafikerar Hangö - Rostock med nio dubbelturer i veckan.

Mols-linien går i trafik mellan Själland och Jylland i Danmark. Fem fartyg. Mai, Mie och Max är katamaraner som bränner olja i 45 knop och Maren och Mette traditionella färjor. www.mols-linien.dk.

Rederi AB Gotland har lång erfarenhet i gotlandstrafik och bedriver trafiken i dotterbolaget Destination Gotland www.destinationgotland.se.

Rederi AB Gotland har i en kommentar redovisat sitt ställningstagande som omfattar bland annat ekonomiska villkor, sjösäkerhet, trafikens uppläggning och utvecklingsmöjligheter.

Rikstrafiken startar om

För Rikstrafiken har inte situationen blivit enklare. Det som beskrivits som låga krav för att attraherar fler anbudsgivare och större konkurrens har på några månader blivit så tuffa krav att inget anbud kom in.

Än finns tid att se över och göra om upphandlingen. Det gäller att se över kraven om tidtabeller, turtäthet och ekonomiska risker. Kanske ett snack med uppdragsgivaren - regeringen också. Är det val till hösten? Kommer Gotland att vara en del av Sverige även efter valet? Kanske det är dags för regering och riksdag att se på östatusen för Gotland i ett internationellt perspektiv?

Blir upphandlingen förskjuten ett år i tiden och klar till halvårsskiftet 2007 har en eventuell ny operatör 18 månader på sig att starta upp trafiken. Den minnesgode kanske kommer ihåg när Gotlandslinjen i slutet på 80-talet fick 13 månader på sig att komma igång med trafiken.

Mats

Inga kommentarer: