Rikstrafiken, med Staffan Widlert i spetsen, besökte Gotland i början av april för att informera om nuläget i färjetrafikupphandlingen.
Eftersom inget anbud lämnades fick man en unik möjlighet att kontakta rederierna. Vanligtvis får man i en upphandling inte göra detta för att undvika att snedvrida upphandlingen.
Rederi AB Gotland har öppet deklarerat sin syn på upphandlingen. Rikstrafiken redovisade även synpunkter från övriga rederier.
Ovana att lämna anbud
Bland intresserade rederier finns ingen vana att lämna anbud. Det normala är att man utifrån en ekonomisk bedömning startar upp trafik. I fall med statsstödda rederier så sker inte heller upphandling.
Det fanns till och med rederier som trodde att Gotlandsbolaget var givna för trafiken och inte la ner arbete på att ta fram anbud.
De flesta rederier värdesätter förslaget om nettoavtal men konstaterar att sex år är för kort avtalstid för nybåtsinvestering. Flera anser att det är olämpligt att köra gods på snabbfärjor.
Orealistiska krav?
Största hindret är kravet snabb trafik. Få fartyg finns, ännu färre är isgående. Ovana vid upphandling och dessutom i konkurrens med bra operatör har inneburit att inget valt att lämna anbud.
Rikstrafiken funderar vidare
Det kan vara möjligt att utöka avtalsperioden till tio år. Detta kräver ett riksdagsbestlut. Trafiken i mellanperiod, höst och vår, kommer att justeras. Det kommer att bli en tydligare skrivning om flytt av turer och ändringar på grund av resandeförändringar.
Rikstrafiken kommer att arbeta vidare med frågorna om nettoavtal, bunkerrisk och att eventuellt reducera hastighetskravet.
Kan vi få anbud?
Rikstrafiken bedömer det möjligt att få konkurrens, men det finns inga garantier. Därför kommer parallellt att påbörjas en undersökning om ett statligt ägande av fartyg.
Nytt förfrågningsunderlag senast september.
Mats
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar