Livsmedelskontrollen blir dyrare från årsskiftet. Timtaxan höjs samtidigt som nya regler gör att kontrollerna kommer att öka. En riskklassificering kommer att ske utifrån vad som tillagas och vem som är kund. Eller enklare uttryckt; den som tillagar rått kött som ska ätas av barn eller äldre har en högre riskklassificering än den som värmer färdiga rätter i en lunchservering.
Här på Gotland höjer Miljö- och hälsoskyddskontoret samtidigt tillsynsavgiften från 580 till 700 kronor/timme. Sammantaget innebär detta för de flesta restauranger en dubblering av de avgifter som blir aktuella.
Förändringen sker för att nå två mål. Dels ska avgifterna täcka kostnaderna för inspektionerna vilket inte sker idag. Dels ska restauranger sporras till att sköta livsmedelshygien och egenkontroll. Det finns alltså en möjlighet för den enskilda restaurangen att påverka hur mycket tillsyn kommunen kommer att göra.
Mats
Källa: Restauratören
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar